Spelenderwijzer is een gedreven en hecht team van artiesten en wetenschappers

Onze Missie

JEZELF EN DE WERELD ONTDEKKEN

Spelenderwijzer is een gedreven en hecht team van artiesten en wetenschappers die hun passie voor muziek, beweging, theater en wetenschap wil doorgeven via workshops, voorstellingen en navormingen.

We laten jong en oud zichzelf (her)ontdekken en geven hen een nieuwe kijk op de wereld rondom hen.

Met een stevige dosis energie zorgen onze ervaren artiesten en wetenschappers voor een warme en familiale sfeer, waardoor groepen hun grenzen durven verleggen. Onze grote meerwaarde ligt in inhoudelijk sterke en waardevolle vormingen en voorstellingen die vertrekken vanuit de passie en het enthousiasme van onze eigen mensen. Wij gaan voor serene maar speelse activiteiten die mensen verbinden én verrijken. Daarbij hebben we speciale aandacht voor kinderen en volwassenen die om welke reden dan ook minder kansen krijgen. Onze mensen werken daarom waar mogelijk inclusief en ongeacht de beperking of sociale achtergrond van de deelnemers. Iedereen heeft immers evenveel recht op én deugd van onze activiteiten!

ONZE VISIE

EEN DUURZAME BASIS VOOR WETENSCHAP & CULTUUR

Spelenderwijzer vertrekt vanuit de kinderlijke verwondering die iedereen van nature heeft (of soms jammer genoeg enkel vroeger had). De link tussen wetenschap en cultuur is voor ons dan ook vanzelfsprekend: élk kind kijkt vragend naar de wereld rondom zichzelf (wat een wetenschapper ook doet), en élk kind drukt zich uit met een open geest. Zonder er bij na te denken uit het zich onbevangen door spontaan te bewegen, zingen en spelen. Vreemd genoeg leren nogal wat mensen deze natuurlijke eigenschappen af tijdens het opgroeien…

Onze artiest-docenten en wetenschappers zijn die eigenschappen niet verloren, en weten ze ook aan te wakkeren bij anderen!  Of het nu een vorming voor leerkrachten, een voorstelling voor scholen of een workshop voor een bedrijf is, wij gaan er prat op dat we iedereen wetenschap en cultuur op een andere manier laten beleven.

Om echt een verschil te kunnen maken, werken we daarbij liefst van al met meer dan één contactmoment. Door de financiële realiteit beperkt ons bezoek zich vaak tot één workshop per kind, maar in langere samenwerkingen kunnen we een duurzamer effect bereiken. Ons doel is immers steeds dat kinderen, jongeren en volwassen hun interesses en talenten (her)ontdekken en zich op langere termijn ten volle kunnen ontplooien. Verbinding en verwondering zijn hierbij essentieel vinden wij.

Dit streven naar duurzaamheid vind je ook terug in ons vervoer. We gaan zoveel mogelijk naar onze activiteiten met fiets, bakfiets, elektrische scooter of trein. Zelfs onze voorstellingen worden daar waar mogelijk zo gemaakt dat decor en techniek in een grote bakfiets passen. Als we toch met de auto moeten rijden, carpoolen we waar mogelijk, en voor enkele van onze mensen die zelf geen auto hebben werken we samen met Autodelen. Verder ontwikkelden we een aantal workshops rond duurzame energie en milieu.

Onze visie: een duurzame basis voor wetenschap & cultuur

Wie is Wie?

Deze doctor in de biochemie met een passie voor wetenschapseducatie, muziek en theater is de bezieler van Spelenderwijzer. Als voormalig project coördinator bij Technopolis stichtte hij in 2009 Spelenderwijzer, waar hij de dagelijkse werking opvolgt en de afdeling wetenschapseducatie aanstuurt. Daarnaast speelt hij mee in wetenschapsshows en voorstellingen.

Patrick Claes

Patrik Claes

Oprichter, wetenschapper & muzikant/acteur

  • patrik@spelenderwijzer.be

Met haar jarenlange ervaring als projectmedewerker bij een vrijwilligersorganisatie kan Karin ons team administratief ondersteunen. Daarnaast zal ze haar creatieve skills ook gebruiken om samen met het team creatieve workshops te ontwikkelen om kinderen en volwassenen te verwonderen en te plezieren.

Karin Moons

Karin Moons

Boekingsverantwoordelijke, administratie & creatieve uitspattingen

  • karin@spelenderwijzer.be

Met een diploma cultuurwetenschappen én als gedreven artieste in het bewegingstheater is Lies de ideale persoon om het muzische luik van Spelenderwijzer te coördineren. Daarnaast geeft ze zelf nog tal van workshops (dans, expressie en yoga) en speelt ze als actrice in een aantal van onze voorstellingen, die ze overigens mee creëerde.

Lies Heirbaut

Lies Heirbaut

Actrice, docente beweging en yoga

Creatieve duizendpoot Ana studeerde beeldende kunsten maar is ook afgestudeerd als orthopedagoge. Ze is gek op kinderen en geeft allerhande creatieve workshops. Zo geeft ze beeldende workshops rond kunstenaars, maar even graag workshops slijm maken, glitterglobes en stuiterballen, megazeepbellen, beschilderd porselein, bruisballen, buttons en magneten,…

Ana Mihailovic

Beeldend kunsten & docente

Gediplomeerd “kleinkunstenares”, danseres, poppenspeelster, ademt muziek en theater, een passie voor verbindende communicatie. Weer zo’n geval van “goede chemie”. Als het klikt tussen mensen, gebeuren er wonderlijke dingen. Iedereen van Spelenderwijzer wil blijkbaar wel eens met “onze” Els samenwerken. Speelt in voorstellingen en geeft workshops dans, theater en poppenspel.

Els Peeters

Els Peeters

Actrice/zangeres & docente theater

Als medestichter van Spelenderwijzer belichaamt Steven wat Spelenderwijzer zo speciaal maakt: spelplezier, passie én de drang om die liefde door te geven! Hij geeft tal van percussieworkshops (boomwhackers, djembé, kleuterpercussie, eco-percussie,…) en is mentor voor onze docenten percussie. Daarnaast creëert hij soundscapes bij theatervoorstellingen, waar hij vaak ook in acteert.

Steven Michielsen

Steven Michielsen

Bestuurslid, muzikant & docent percussie

Zuiderse talen én dansstijlen, circustechnieken, bewegingsexpressie en theater,… Laat Fanny niet kiezen want ze vindt het allemaal superleuk om te doen én om de passie voor die zaken ook door te geven aan klein en groot. Verder werkt ze heel graag rond samenspel en groepsdynamiek, en ademt ze de Spelenderwijzer-spirit. Je komt ze bij ons dan ook tegen als begeesterende docente theater, dans of circustechnieken, en ook voor een verbindende workshop staat ze steeds klaar!

Fanny Gevaert

Fanny Gevaert

Docente dans, circustechnieken, bewegingsexpressie en theater

Theaterbeest Eva is van kindsbeen af gebeten door theater en maakte met haar eigen gezelschap diverse voorstellingen. Ze studeert momenteel Theaterregie/docent ( Toneelacademie Maastricht) en geeft theaterworkshops. Ze werkt graag met erg uiteenlopende groepen kinderen en jongeren laat hen in een veilige omgeving werken rond (bewegings)theater, tekst en improvisatie.

Eva Soenens

Eva Soenens

Actrice & docente theater

Ruben is een creatief muzikant, een gedreven saxofonist en een zeer enthousiaste workshopgever. Hij speelt in diverse groepen en geeft bij ons workshops rond musiceren. Een workshop creatief musiceren of de door hem gemaakte interactieve vertelvoorstelling én muziekworkshop ‘De trompet van Koning Canon’, Ruben brengt het graag met veel fantasie en in een kleurrijk verhaal!

Ruben Verbruggen

Ruben Verbruggen

Muzikant & docent musiceren

‘onze Nico’ ademt muziek. Als multi-instrumentalist speelt hij in diverse groepen en voorstellingen. Hij is een getalenteerd en veelgevraagd sitarspeler, maar speelt evengoed gitaar of percussie allerhande. Binnen Spelenderwijzer geeft hij de workshops djembé en Arabische percussie, daarnaast speelt hij de muziek in onze voorstelling “Ik ook” waar hij ook de muziek voor schreef.

Nicolas Mortelmans

Nicolas Mortelmans

Muzikant & docent percussie

Portugees multi-instrumentalist en zeer ervaren muziekpedagoog. Zijn huis barst van de etnische instrumenten, en hij weet werkelijk met élk voorwerp muziek te maken. Als veelgevraagd muzikant zit hij regelmatig van Portugal tot Brazilië om met internationale topgroepen te musiceren, maar als hij in België is, geeft hij heel wat workshops voor alle leeftijden bij ons.

Nataniel De Melo

Nataniel Melo

Muzikant & docent musiceren

Veerle was vanuit de muziekacademie verschillende jaren coach muzische vorming voor leerkrachten lager onderwijs. Met haar artistieke achtergrond als keramiste en muzikante, heeft zij een ruime ervaring in het combineren van muzische domeinen. Haar opleiding creatief agogisch coach maakt dat ze als geen ander oog heeft voor de behoeften van de deelnemende kinderen.

Veerle Dierckx

Violiste/keramiste & creatief agogisch coach

Axel is een gedreven en gepassioneerd percussionist die zich reeds meer dan 25 jaar verdiept in de geheimen van de West-Afrikaanse ritmiek. Hij doceert, speelt in verschillende percussie bands, organiseert cursussen en stages en blijft zichzelf voortdurend bijscholen in binnen-en buitenland. Door zijn jarenlange ervaring als leerkracht in het reguliere onderwijs, weet hij kinderen en jongeren te begeesteren op zijn eigen creatieve manier. Voor Axel is alles RITME!

Axel Peeters

Axel Peeters

Gepassioneerd percussionist

Als gediplomeerd kleuterleidster heeft Eva een groot hart voor kinderen, een passie voor creativiteit, circustechnieken en een vrolijkheid waarin men het leven optimistisch bekijkt. Eva maakt ook deel uit van het circusatelier Locorotondo in Herentals. Vrolijk en enthousiast geeft Eva workshops zoals proefmobiel, zeepbellen, bruisballen en vilten.

Eva Jans

Eva Jans

Kleuterjuf, circusartieste & docente

Siebe heeft véél interesses en passies, maar helemaal bovenaan het lijstje staat theater. Doorheen de jaren werkte ze met heel diverse doelgroepen, van jong tot oud en uit alle lagen van de samenleving. Hierdoor heeft ze het aanpassingsvermogen van een kameleon en voelt ze feilloos aan hoe ze een nieuwe groep best aanpakt. Ze heeft een enorme nieuwsgierigheid naar haar deelnemers, en wil daarom een veilige omgeving te creëren waar iedereen gezien en gehoord kan worden En zo past ze als vanzelf het motto van Spelenderwijzer toe: verbinden, verwonderen, verrijken!

Siebe Geens

Siebe Geens

Docente theater en expressie

hardcore wetenschapster, acrobate en vuurartieste. Ook een doctor in de fysica heeft haar ontspanning nodig. Daarom geeft Elke naast haar dagtaak als onderzoeker medische beeldvorming niet alleen wetenschapsworkshops en –shows ze maakt met haar Spelenderwijzer-collega’s ook bewegingstheater.

Elke Van de Casteele

Elke Van de Casteele

Wetenschapper & acrobatie/vuurartieste

Mijn yoga leraar noemde me wel eens een creatieve duizendpoot. Van opleiding ben ik eigenlijk fotograaf en kleding ontwerpster, maar tegenwoordig amuseer ik me meer met lichaamsbeweging van acroyoga tot Capoeiera. Ik verdiep me ook graag in de leefwereld van kinderen zowel als honden. Het non-verbaal overbrengen van kennis of vaardigheden vind ik een leuke uitdaging.

Nena Van Den Sande

Nena Van Den Sande

Docente yoga en dans

Gwenda is onderwijzeres én heeft een passie voor yoga. Ze deelt haar passie dan ook graag met haar lievelingspubliek: KINDEREN! Voor Gwenda is een fijne deugddoende yogales gekruid met een portie fantasie. Een mooie balans tussen bewegen en ontspannen. Tussen plezier maken en tot rust komen. Maar ook, op maat van kinderen, leren luisteren naar je eigen lichaam en samenwerken met anderen.

Gwenda Philips

Gwenda Philips

Onderwijzeres en yogadocente

Muzikante en kleuterjuf. Als we iets willen aftoetsen rond muzische vorming voor de allerkleinsten kunnen we altijd bij Erika terecht. Met haar postgraduaat in muzische vorming voor baby’s tot kleuters werkt ze deeltijds als MUVO-leerkracht in een school, en de andere dagen geeft ze workshops creatief musiceren voor baby’s, peuters en kleuters.

Erika Barman

Erika Barman

Muzikante, kleuterjuf & docente musiceren

Seydouba (Dos) is een Guineese percussionist die in verschillende groepen speelt. Hij trommelt niet alleen op Afrikaanse instrumenten, maar musiceert ook met blikken, emmers, lepels, ... en niet te vergeten met het eigen lichaam. Naast Afrikaanse, eco- en bodypercussie geeft hij ook workshops Afrodance.

Dos

Dos

Percussionist en docent afrodance

Als ingenieur ontwikkelde hij tijdens én na zijn loopbaan aan de Universiteit Antwerpen naast vernieuwende fysiologische meettoestellen ook baanbrekende technologie voor personen met een beperking. Omdat zijn hersenen op z’n 65 jaar weigerden om samen met de rest van zijn lichaam op pensioen te gaan, stelt hij zijn bakken ervaring ter beschikking van de wetenschapseducatie.

Victor Claes

Victor Claes

Voorzitter & technisch advies